Icy Phoenix

     
 

Help, Problems With New Installation!

Help, Problems With New Installation!

Article
Reply with quote    Download Post  
Post Help, Problems With New Installation! 
 
Regards! I have this problem when trying to install my test forum on my pc.

What could you do about it?

Code: [Download] [Hide] [Select]
An error occurred trying to update the database
BLOB, TEXT, GEOMETRY or JSON column 'forum_rules' can't have a default value


Thank you for providing some solution.



 
ronalito - View user's profile Send private message  
ronalito [ Tue 01 Aug, 2017 02:59 ]
Icy Phoenix is an open source project, you can show your appreciation and support future development by donating to the project.

Support us


Help, Problems With New Installation!

Comments
Reply with quote    Download Post  
Post Re: Help, Problems With New Installation! 
 
Hi, which version are you try to install?


OPEN install/schemas/mysql_schema.sql
FIND SOMETHING LIKE THIS
Code: [Download] [Hide] [Select]
    `forum_rules` ********,

REPLACE WITH
Code: [Download] [Hide] [Select]
    `forum_rules` TEXT NOT NULL,




 
Mighty Gorgon - View user's profile Send private message  
Mighty Gorgon [ Tue 01 Aug, 2017 22:19 ]
Reply with quote    Download Post  
Post Re: Help, Problems With New Installation! 
 
Hi avatar Mighty Gorgon, is the  ip_20160604_220105

I'll see what I can do with what you tell me.

Is the last version that is on this page.



 
ronalito - View user's profile Send private message  
ronalito [ Thu 03 Aug, 2017 01:11 ]
Reply with quote    Download Post  
Post Re: Help, Problems With New Installation! 
 
Nothing that I can install, it will not have to update something so that it adapts to the new of php & msql????

Have you tried a new installation currently on a local server?  



 
ronalito - View user's profile Send private message  
ronalito [ Sat 05 Aug, 2017 17:18 ]
Reply with quote    Download Post  
Post Re: Help, Problems With New Installation! 
 
Hi,

mysql has two DB engines: InnoDB and Myisam.

Depending on the one you use, some features might produce an issue, and I think that's what's happening here.



 
Informpro - View user's profile Send private message  
Informpro [ Sat 05 Aug, 2017 19:21 ]
Reply with quote    Download Post  
Post Re: Help, Problems With New Installation! 
 
Hi avatar Informpro Have you tried a new installation? If so, can you help me? I could not install icy????



 
ronalito - View user's profile Send private message  
ronalito [ Sat 05 Aug, 2017 19:31 ]
Reply with quote    Download Post  
Post Re: Help, Problems With New Installation! 
 
Can you please tell me your version of PHP, Apache and MySQL just to be sure?



 
Informpro - View user's profile Send private message  
Informpro [ Sat 05 Aug, 2017 21:20 ]
Reply with quote    Download Post  
Post Re: Help, Problems With New Installation! 
 
WAMPSERVER

Version 3.0.6 - 32bit

Server Configuration

Apache Version:
    2.4.23
PHP Version:
    5.6.25
Server Software:
    Apache/2.4.23 (Win32) PHP/5.6.25 - Port defined for Apache: 80



 
ronalito - View user's profile Send private message  
ronalito [ Sat 05 Aug, 2017 23:26 ]
Reply with quote    Download Post  
Post Re: Help, Problems With New Installation! 
 
I can try as well. I have a WAMP installed and ready to go.

Can you tell us exactly what error/s you are getting? It will not only help to help you right now, but help us fix this for future use as well.

Screenshots work real nice as well. Photobucket is no longer an option without paying them $300 per year. So if you do choose screenshots, try uploading to your album herre or using a offline site like imgur or something like that.

Take care!

**EDIT**

Ok I got the exact same WAMP server installed per the OP thread.

Here is what I gather so far:

1.We need to release a patch real bad! Ok a patch would not work either. Maybe a minor upgrade and new release? If a patch was pushed it ouwld be just as easy to upgrade 2 files in the install folder and release a new minor updated version. We still have a storage engine issue that was reported long ago.
2. Once engine was fixed, the forum  rules error as told to us and luca commented on did in fact appear right on schedule.
3. Applying the fix Luca stated we now get this:

An error occurred trying to update the database
Field 'forum_rules' doesn't have a default value

So what if after we run the fix Luca suggested, we then alter the table via a query to this: ALTER TABLE phpbb_forums ALTER forum_rules SET DEFAULT ''  ??

**EDIT**
Just tried my fix to the fix and got this:

An error occurred trying to update the database
BLOB, TEXT, GEOMETRY or JSON column 'forum_rules' can't have a default value

This is a strict mode BUG with MySQL and windows servers. I am going to try a live install on my linux server at a Data Center and see if the error exists.

Since the Op is trying to install on a WAMP server, I seriously doubt he is going to hack his own server. So in theory, any WAMp user can shut off strict mode and all should be well.

And also, I did a test install on linux and it installed flawless. No errors at all. not even the storage issue came up ironically enough. So i guess a patch or new version is not needed. So far all the errors seem windows related. I stand corrected if I am wrong.

Here is my Linux info if it helps any:

Apache Version     2.2.31
PHP Version     5.6.30
MySQL Version     5.5.51-38.2
Architecture     x86_64
Operating System     linux

Ronalito - Give me some time today and let me work on this and I will figure out how to do a install on WAMP Server without errors. It might take me a while as my code skills are slipping a bit in my older age  

**EDIT**

Ok Ronalito problem solved.

in your system tray, click on WAMP icon and mouse over MySQL and choose my.ini

look for
Code: [Download] [Hide] [Select]
;sql-mode=""


replace with
Code: [Download] [Hide] [Select]
sql-mode=""


Save this file and Restart all services to WAMP.

if you get the Storage engine error, in your icy phoenix install/schemas folder

Open mysql_schema.sql and find at the top of the file

Code: [Download] [Hide] [Select]
SET storage_engine=MYISAM;


Change it to

Code: [Download] [Hide] [Select]
SET default_storage_engine=MYISAM;


Open sql_update_ip.php

Find  
Code: [Download] [Hide] [Select]
$sql[] = "SET storage_engine=MYISAM";


Replace with
Code: [Download] [Hide] [Select]
$sql[] = "SET default_storage_engine=MYISAM";


Save and close all files.


Those modifications right there will allow you to install Icy Phoenix on you WAMP server error free. Now please understand, I am not responsible for any damage that may result if you use my fixes. This worked for me but might not for you. Use at your own risk!

**DISCLAIMER**
This edit will shut off strict mode in you MySQL!!!!! Please be aware of that. Do not use this WAMP as a live server. if you do, please understand what we just did to make your install work.

Enjoy your new install!!!

if you have any other questions please feel free to come back and post and will help as soon as possible.



 
MWE_001 - View user's profile Send private message  
MWE_001 [ Thu 31 Aug, 2017 20:27 ]
Reply with quote    Download Post  
Post Re: Help, Problems With New Installation! 
 
Wow, that's a great write-up. Thank you!



 
Informpro - View user's profile Send private message  
Informpro [ Fri 01 Sep, 2017 13:50 ]
Reply with quote    Download Post  
Post Re: Help, Problems With New Installation! 
 
Not a problem at all. If it helps someone running a Windows server or a WAMP then I have enjoyed helping as usual as so many others have helped me.



 
MWE_001 - View user's profile Send private message  
MWE_001 [ Fri 01 Sep, 2017 18:49 ]
Reply with quote    Download Post  
Post Re: Help, Problems With New Installation! 
 
We need to release an update... I'll try to find the time for doing it.



 
Mighty Gorgon - View user's profile Send private message  
Mighty Gorgon [ Tue 12 Sep, 2017 21:27 ]
Reply with quote    Download Post  
Post Re: Help, Problems With New Installation! 
 
Really, thank you very much for the help! I followed everything to the letter and as if by magic it worked, I thought my problem would not be solved and like an angel in the sky avatar MWE_001 appeared, totally grateful I am, I am short with so much patience and help provided. Thank you!

I did not answer before because I did not have internet, and yes, avatar Mighty Gorgon this project needs an update and count on my help to be a beta tester.

Thank you and God bless you, Long live to icyphoenix  



 
ronalito - View user's profile Send private message  
ronalito [ Tue 21 Nov, 2017 02:08 ]
Reply with quote    Download Post  
Post Re: Help, Problems With New Installation! 
 
Hello Ronalito.

I am glad my fixes worked out for you. It was my pleasure to med a helping hand. In the process of helping you, it also helped me as well as I was having issues with my WAMP stack as well.

Take care and if there is anything else we can do, please give us a shout! That is why we are all here is a community.  



 
MWE_001 - View user's profile Send private message  
MWE_001 [ Tue 21 Nov, 2017 07:26 ]
Reply with quote    Download Post  
Post Re: Help, Problems With New Installation! 
 
Good thing I found this thread



 
CatrionaLozano52 - View user's profile Send private message  
CatrionaLozano52 [ Thu 12 Apr, 2018 06:11 ]
Display posts from previous:    

HideWas this topic useful?

Post new topic  Reply to topic  Page 1 of 1
 
 




 


 

  cron